Der findes en legende om, at en pilgrim blev anklaget for mord på medpilgrim. Han bedyrede sin uskyld og vendte sig i sin nød til Den Hellige Jomfru og sagde, at om han var uskyldig, så skulle hun lade Jesusbarnet bytte knæ, et noget usædvanligt krav. Men det skete promte og han blev frikendt. Imidlertid er det jo svært at vide om det er rigtigt, da ingen i dag ved hvordan billedet så ud før miraklet.
Nu når vi snart til Logroño første større by efter Navarra og i La Rioja. En katedralby og en tapasby. Hvad har de to ting med hinanden at gøre? Faktisk kun det ene, at der er to gader med tapasrestauran ter nær katedralen. Så kan man jo gå til aftensmesse og derefter på ”tapascrawl”
Men på vejen ind til byen vandre pilgrimmen forbi Fuente de los Peregrinos (Pilgrimsbrønden) fra 1500 tallet som ligger over for den gotiske kirke Santiago de Real på den anden side af gaden.
Foran kirken er en statue af Santiago afbilledet i sin inkarnation som Santiago Matamoros – Santiago Mauerdræberen – på en flot hest.
Lidt syd for Logroño ligger – Clavijo – der er stedet for et af spansk histories mest berømte slag – ud kæm pet i 834 og som spiller en stor rolle i legenderne om Santiago.
Baggrunden for slaget er bruddet af en skrøbelig fred bygget på, at de kristne skulle betale en årlig tribut til mauerne på 100 jomfruer. Imidlertid be sluttede kong Ramiro I, at nu var nok nok og sendte det årlige sendebud retur. Det var dog kun hovedet af sendebuddet, der blev returneret. Det var signalet til krig.
Da solen gik ned på krigsdagen var den kristne hær ved at gå i opløsning, men så viste - på Herrens be faling - Santiago sig i en sky, klædt i hvidt ridende på en springende hvid hingst med sit flammende sværd i hånd.
Med Santiagos hjælp var spanierne naturligvis overlegne og det siges, at ikke mindre end 70.000 mauere blev tilbage på slagmarken.
Det blev ikke sidste gang af Santiago kom de kristne til hjælp, hverken som krigsmand eller som sand pil grimsven.