LEGENDER OG HISTORIER CAMINO FANCES 

DEL VII   

Fortsæt til DEL VIII

Inden pilgrimmen kan vandre ind i katedral byen – Burgos – skal han over ”Gåsebjerget” – Montes de Oca – og det endda igennem et skovområde – i øvrigt det første efter Pyrenæ erne. De ca. 13 km til San Juan de Ortega – er et af de barskeste stykker af pilgrimsvejen i middelalderen. Det var frygtet af enhver pil grim på grund af det barske terræn, de vilde dyr, trolde, feer, røver og banditter.

I dag er pilgrimsvejen igennem et bredt brand bælte. Men luk øjnene og tænk at vejen er på en smal sti igennem noget der ligner en trolde skov, med træer der er mosgroet og med væltede træer o. lign. Mere frygtet og uhygge lig kan det næppe blive.

Det siges, at i Villafranca Montes de Oca var der altid tempelriddere, der var parate til at modtage pilgrimmens værdigenstande, måske en ring, måske lidt småpenge til ridderen mod at pilgrimmen fik en kvittering og den kunne pilgrimmen så aflevere i San Juan de Ortega og få modværdien tilbage hos en tempelridder i klosteret. Det var begyndelsen på pengevæse net. Erindre at nogen indimellem ikke fik afleveret sin kvittering.

Det siges, at mange pilgrimme ikke kom længere en til Villafranca, fordi de ikke havde mod til at vandre igennem skoven på Gåsebjerget. Men der var råd for, at pilgrimmen kunne få syndsforladelse, da by en i middelalderen var sæde for biskoppen. Så hav de den stedlige biskop autoritet til at give syndsfor ladelse.

Navnet på mange byer langs pilgrimsvejen hedder noget med Villafranca. Årsagen er, at mange fran ske pilgrimme slog sig ned i de mindre byer, mest på vejen tilbage fra Santiago, når de enten ikke orkede at vandre helt hjem eller ikke havde lyst til at kom me hjem til den by, de kom fra eller de slet og ret ikke kunne komme hjem på grund af krig eller an den uorden. Og så var der lige det, at kronen og bis pedømmet belønnede pilgrimme som blev boende langs pilgrimsvejen med jord og penge.

Når pilgrimmen kom udaset frem til San Juan de Ortega kunne han dvæle ved en utrolig smuk sarko fag med en prægtig baldakin over inde i kirken ved siden af klosteret. I krypten under, er de jordiske rester af San Juan, der var elev hos Santo Domingo de la Calzada og som ham også blev vejbygmester og et af San Juans værker er broen ved Ages lige uden for byen.

Når du når hertil, har du en smule over 500 km til Santiago.