LEGENDER OG HISTORIER CAMINO FANCES 

DEL VIII    

Fortsæt til DEL IX

Efter at have vandret ned på den anden side af Motes de Oca, når pilgrimmen til storbyen Burgos med den imponerende katedral. En af Spaniens største katedraler- Catedral Basílica Metropolitana de Santa María de Burgos – der er på ca. 40.000 etagemeter. Der er 18 side kapeller. Bygget i begyndelsen af 1200 tallet i gotisk stil.

Man kan bruge en hel dag på at gå rundt i katedralen, hvis man er til religiøs kirkekunst og der findes mange exceptionelle kunstgen stande.

Lad mig blot nævne et meget specielt kruci fiks, der er i et kapel til højre for hoved ind gangen, hvor katedralens klenodie El Cristo de Burgos hænger. Det siges, at skulpturen har menneskind og at håret og negle skal klippes. Hvilket lyder lidt markabert.

Det var dog ikke det makabre krucifiks, der vakte min største interesse, da jeg besøgte kate dralen, men et 1400 tals maleri, der viser Jom fru Maria med Jesusbarnet på skødet. Hendes skarlagensrøde kjole gjorde et utroligt stort indtryk på mig. Og af en eller anden grund har det billede sat sig på min nethinde.

I øvrigt er der også til Burgos knyttet en stridsmand over alle stridsmænd – El Cid – der er eviggjort i kvadet – Cantar de Mio Cid. El Cid fødes i 1043 som lavadelsmand. Hans fødenavn var Rodrigo Diaz del Vivar. Hans levned er en stor ridder værdig og er alt for langt at beskrive her. Men man kan jo ty til at læse kvadet på spansk som nattelæsning. El også kan man gå på Netlix ogs se filmen om El Cid med Charlton Heeston og Sophia Loren.

I øvrigt er Museo de la Evolucion Humana også bestemt et besøg værd.

Straks pilgrimmen vandre ud af Burgos kommer den magiske højslette – Mesetaen – denne endeløse træløse højslette, hvor varme og kulde kan være frygtingydende og hvor bebyggelse er en mangel vare.

Mesetaen er vel det stykke af Camino Frances, hvor pilgrimmen virkelig kan når ind til sit inderste jeg og gøre status over – hvorfor er jeg her? Hvad er det jeg har begivet mig ud på? Og her finder sine dybeste indre dialoger på godt og ondt – og hvor afklaringen med sig selv og sin Gud ofte finder en løsning eller at det hele kan ende i en uforløst fru stration. Det er måske også her, at man gør status over sit tidligere og nuværende liv og hvor tanken om et nyt anderledes liv fødes. Og hvor bekræftel sen på, at jeg vil noget nyt skal realiseres.

Det siges, at når man først har pilgrimsvandret vend er man tilbage som et andet menneske og det siges også, at han man først vandret en camino, så vender man tilbage.

For mit vedkommende kan jeg kun bekræfte begge udsagn.